بیرینگ بابیتی یا یاتاقان بابیتی چیست؟
در یاتاقان های ژورنال و بابیتی لایه نازک روغن بین روتور و یاتاقان وجود دارد. لایه نازک روغن نیروهای ذکر شده را کنترل کرده و با حداقل اصطکاک مانع از خارج شدن شفت از موقعیت شعاعی خود می شود.
بابیت چیست؟
بابیت ها معمولاً به عنوان پوشش های نازک و روی یاتاقان های فولادی شدنی و یا برنزی تعبیه می شوند هرچه بار اعمالی به یاتاقانها یا سرعت دوران روتور افزایش یابد میزان ضخامت این لایه نیز افزایش خواهد یافت بنابراین ضخامت بابیت بسته به شرایط کارکرد یاتاقان تغییر می کند.
بابیت ها نسبت به سایر مواد ظرفیت بار و مقاومت پایینی داشته و مقاومت این آلیاژ با افزایش دما کاهش می یابد بابیت معمولاً پایه قلع و سرب است بابیت های پایه قلع نسبت به بابیت های پایه سرب دارای مزایایی هستند از موارد آن میتوان به مقاومت به خوردگی بیشتر جایگیری راحتتر در آستری فولادی و سخت تر بودن در دمای معمولی اشاره کرد اگر نیاز است که از یاتاقان بابیتی در دماهای بالا استفاده شود بهتر است که از نوع بابیتی با پایه سرب استفاده شود.
طور کلی قلع یک فلز ارزشمند محسوب شده و از آنجایی که تهیه قلع به چند منبع تولید کننده در دنیا محدود میشود لذا ارزش بابیت های پایه قلع بسیار بالاتر از بابیت های پایه سرب بوده و این دلیلی بر مصرف بیشتر بابیت های پایه سرب می باشد.
عوامل موثر بر روی حرکت شعاعی در روتور چیست؟
- نیروی گریز از مرکز
- وزن روتور
- خروج از مرکز بودن مرکز جرم رتور
- عدم همگن بودن روتور
یاتاقان های ژورنال براساس کارایی و تنوع به چند دسته تقسیم میشوند:
- PLAIN JOURNAL BEARING
- PRESSURE DAM JOURNAL BEARINGS
- LIMON BORE JOURANL BEARINGS
- MULTI-LOBE JOURANL BEARING
- OFFSET SPLIT BEARINGS
- TILTING PAD JOURANL BEARINGS
یاتاقان بابیتی تراست و ژورنال چیست؟
زمانی که در هر دور سر شفت نیازمند کنترل نیروهای شعاعی و محوری به طور همزمان باشیم باید از یاتاقان های تراست ژورنال استفاده شود. با توجه به نیاز سیستم از یاتاقان تراست و ژورنال متناسب استفاده می گردد. اغلب تراست موجود در این نوع یاتاقان ها از نوع INACTIVE بوده و قابلیت تحمل بار کمتری دارد. یا توجه به نیاز سیستم بیرینگ های کف گرد دارای توانایی تحمل بار یک یا دو جهته را دارا می باشد.
تراست بیرینگ و انواع آن:
از مهمترین بیرینگ های مورد استفاده صنعت تراست بیرینگ ها بوده که کنترل نیروهای محوری شفت را به عهده دارد. نیروهای محوری بر اثر عوامل مختلفی مانند اختلاف فشار موجود در دو سر پره ها ایجاد می گردد به وسیله فشار روغن در حال چرخش بین تراست بیرینگ و کولار خنثی می شود.
- FLAT LAND THRUST BEARINGS
- TAPER LAND THRUST BEARINGS
- TILTING PAD THRUST BEARINGS
- SELF-EQUALIZING THRUST BEARINGS
ویژگی یاتاقان های بابیتی چیست؟
از ویژگیهای یاتاقانهای بابیتی این است که محورهایی که در تماس با این یاتاقانها قرار دارند نیازی به سخت شدن نداشته و به همین دلیل در سایر یاتاقان ها در منطقه تماس بین روتور و پوسته در شرایطی که قابلیت تطبیق در خود نشانی پایین باشد نیاز به سخت کاری می باشد.
اضافه کردن عناصر دیگری به آلیاژ بابیت سبب افزایش کارکرد بهینه این آلیاژ می شود برای مثال مس و آرسنیک در آلیاژ بابیت سبب افزایش قابلیت بار و سختی آن می شود.
طراحان و سازندگان یاتاقان ها جهت استفاده از آلیاژ بابیت در یاتاقان های لغزشی مواردی چون ترکیب شیمیایی، پارامترهای ابعادی، محیط به کارگیری، فشار و بار اعمالی، تعداد دور روتور، دمای کارکرد از اولویتبندی خواص مکانیکی مورد انتظار خود را مدنظر قرار میدهند از ویژگی هایی که بابیت به کار رفته در یاتاقان های بابیتی باید داشته باشد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن قابلیت تغییر شکل تحت تنش های موضعی
- نگهداری مواد ضد سایش بر روی سطح خود مانند روغن(ترشوندگی بابیت با روغن)
- پایین بودن ضریب اصطکاک بین محور و یاتاقان ( در محل نشیمن یاتاقان)
- داشتن سختی کافی به قدری که سبب ساییدگی اضافی سر محور نشود.
- پایین بودن نقطه ذوب ( بابیت های پایه قلعه دارای نقطه ذوب ۱۸۰ تا ۲۴۰ درجه سانتیگراد هستند)
- داشتن هدایت حرارتی و مقاومت به خوردگی مناسب
- مقرون به صرفه بودن